Werkwijze
De methode-Pijnenburg
Eerste consult
- Gesprek over de klachten
- Manueel voetonderzoek. De voeten worden beoordeeld op bewegingsmogelijkheden en losgemaakt - manueel behandeld - daar waar nodig is. Met behulp van een podo-baroscoop worden de voetstanden beoordeeld met daarbij de lichaamshouding. Ik let daarbij ook op standsverschillen van voeten ten opzichte van elkaar, de kniestanden, de heupstanden, de bekkenstand en reacties van het bovenlichaam op deze.
- Voetafdruk. Afdrukken gemaakt in schuim, rekening houdend met de bewegingslijnen. Voordeel hiervan is dat de voet in de juiste stand- fase wordt gebracht zonder over te corrigeren! De voet staat op dat moment de mate van begeleiding/correctie toe – niet meer en niet minder.
Pasconsult
- Beoordeling van de zolen. Het lichaam gaat anders bewegen, reacties zijn dus logisch. Een rustige gewenning is aan te raden. Dit wordt besproken en uitgelegd tijdens het zogenaamd pasconsult. In sommige gevallen maak ik sliconen ortheses in plaats van zolen. Dit is handmatig vervaardigde teenbegeleiding.
- Loopanalyse. Ik beoordeel dan het gaan zonder en met de zolen. Dit om de zooltjes eventueel nog te verfijnen, indien nodig. Voet oefeningen of handgrepen welke persoonlijk kunnen worden toegepast, zijn vaak een welkome aanvulling. Deze worden besproken en eventueel geoefend tijdens dit consult.
Nacontrole
- Tijdens de nacontrole na 6 weken wordt besproken hoe de vorderingen zijn en tevens wordt gekeken of de zolen nog bijgesteld dienen te worden. Tussentijds kunt u uiteraard ook vragen stellen via de mail of via het contactformulier. Dit biedt mij de mogelijkheid mij in te leven in de vraag en het juiste advies te geven.
Mijn belofte: aandacht en ambacht
Iedereen is anders, iedereen is uniek. Daarom lever ik met mijn steunzolen zorg op maat. De linkse en rechtse voet ontvangt zo elk wat deze nodig heeft. Ik werk bewust met de hand – dus niet met digitale producten.
Mijn biomechanische steunzolen worden volledig handmatig vervaardigd: van niets tot iets. Belangrijk is het dat deze biomechanische (steun)zolen meteen prettig aanvoelen. Dit zegt niets over reacties die kunnen ontstaan in de vorm van spierpijn of een vermoeid gevoel ten gevolg van de werking van de zolen. De afwikkeling van de voeten wordt gestimuleerd dus ook de beweging naar andere lichaamsonderdelen. Dit kan vragen om aanpassing m.a.g de aanpassingsgevoeligheden.
Gelukzalig is het voor mij om multidisciplinair te kunnen werken. Niet achteraf hulp inroepen van andere disciplines maar direct een doelgericht gezamenlijk behandelplan opzetten.
Mijn visie: zie de héle mens, niet alleen de voet
Voor mij geldt dat podologie niet stopt boven de enkels. De positie van de voet werkt onherroepelijk door in de rest van ons lichaam. Bij mijn behandelingen houd ik hier bewust rekening mee.
Deze visie heb ik in de loop der jaren ontwikkeld, eerst in Nederland, daarna in het buitenland. Na mijn opleiding aan de Academie voor Podologie in Rotterdam en later in Utrecht heb ik me verdiept in veelbelovende podologische methoden. Zo heb ik me bekwaamd in de handelswijzen van Spaanse orthopedisch chirurg dr. R. Valverde en de Franse arts prof. dr. Bourdiol. Hun expertise vormde voor mij een inspiratiebron om mijn eigen methode te ontwikkelen. Aan de hand daarvan maak ik nu mijn steunzolen. Via mijn persoonlijk onderzoek heb ik vele nadelen, die kunnen ontstaan als gevolg van toevoeging onder onze voeten met een steunzool, tot voordeel hervormd. ‘Geen goede biomechanische steunzool zonder daarbij de houding te hebben beoordeeld’, is mijn motto.